Akademik Kadro

Nurullah Çakmaktaş

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde alan Nurullah Çakmaktaş, yüksek lisans ve doktora eğitimini yine Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü’nde Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi anabilim dalında tamamladı. Doktora sırasında Tufts Üniverisitesi’nde (ABD) ve post-doktora sürecinde de Utrecht Üniversitesi’nde (Hollanda) ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. Araştırma odak noktası genelde din-siyasi düşünce özelde ise Müslüman dünyada üretilen dini radikal düşünce üzerinedir. Orrtadoğu’da dini-siyasi gruplar, Selefi hareketler ve dini radikal düşünce üzerine çalışmaları bulunmaktadır.

Ravza Altuntaş-Çakır

Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü'nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Durham Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde Siyasi Teori alanında doktorasını tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında İslam ve çokkültürlülük siyasi düşüncesi, Ortadoğu politikası, kadın ve cinsiyet çalışmaları, ve karşılaştırmalı siyasi teori bulunmaktadır. 2022 yılında Edinburgh University Press tarafından yayımlanan "Müslüman Demokrasinin Siyasi Teorisi" adlı kitabın yazarıdır. Marmara Üniversitesi'ne katılmadan önce, beş yıl boyunca İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

Alim Arlı

Ankara Üniversitesi (Lisans, 2000 ve yüksek lisans, 2003) ve İstanbul Üniversitesi'nde (doktora, 2009) eğitimlerini tamamladı. Mart 2011-Şubat 2012 arasında Wisconsin Üniversitesi-Madison'da Prof. Kemal Karpat danışmanlığı'nda Türk Araştırmaları Merkezi bünyesinde araştırmacı olarak  doktora sonrası çalışmalar yaptı.

Denizli Pamukkale Üniversitesi (2001-2003; 2009- 2013), İstanbul Üniversitesi (2003-2009) ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nde (2013-2020) çalıştı. 2020-2023 arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde görev yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi anabilim dalında çalışmaktadır.

Çağdaş sosyoloji teorisi, oryantalizm, oksidentalizm, ilişkisel sosyal teoriler, göçmen yoksulluğu, kent sosyolojisi, kültürel miras, Türk sosyoloji tarihi, yükseköğretim çalışmaları alanlarında yayınlanmış eserleri bulunmaktadır. 

Esra Çavuşoğlu

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Tarih bölümünde, yüksek lisansı İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa Çalışmaları Enstitüsü’nde ve doktorayı Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü, Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde görev yapmıştır. Halen Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaktadır. Ana araştırma alanlarını Körfez çalışmaları, İngiliz Dış Politikası, Filistin çalışmaları ve Eleştirel Güvenlik Çalışmaları oluşturmaktadır.

Ertuğrul Zengin

Ertuğrul Zengin, Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Sosyoloji ve Antropoloji anabilim dalında doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden alan Zengin yüksek lisans derecesini de yine Boğaziçi Üniversitesi'nde Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü'nden, doktora derecesini ise Galatasaray Üniversitesi'nden aldı. Enstitüdeki görevine başlamadan önce 2017-2023 yılları arasında altı yıl boyunca Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde toplumsal hareketler ve siyasal ideolojiler dersleri verdi.

Zengin'in araştırma ve ilgi alanları toplumsal hareketler, siyasal ideolojiler, Türk ve Ortadoğu toplumları ve siyasetidir.

Zengin'in Akıncılar Hareketi: 1970’lerde İslamcı Gençliğin Oluşumu ve Eylem ve Atasoy Müftüoğlu: Muvahhidden Evrensele-Bir Düşüncenin Kritiği adlı iki kitabı ve birçok makalesi yayımlandı.

Erdal Kurğan

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde tamamladı. Aynı üniversitede Siyaset Çalışmaları Yüksek Lisans programından mezun olduktan sonra, doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde tamamladı.

Çalışma alanları Modernleşme, Osmanlı-Türk Modernleşmesi, Siyaset Felsefesi, Modern Devletin Oluşumu ve Ortadoğu Modernleşmesi’dir.


Bu sayfa Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Anabilim Dalı tarafından en son 19.12.2023 11:09:42 tarihinde güncellenmiştir.

Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Anabilim Dalı

HIZLI ERİŞİM